Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

χιλαρι κλιντον-ομπαμα

Τελικά δεν χρειάστηκαν περισσότερες από 24 ώρες για τη Χίλαρι Κλίντον, την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και γερουσιαστή Νέας Υόρκης που πριν από 17 μήνες είχε δηλώσει πως «είναι μέσα στην κούρσα, και είναι μέσα για να κερδίσει», για να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία, καθώς δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις τόσο από υποστηρικτές και χρηματοδότες της όσο και από κοινοβουλευτικούς και κομματικούς παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος.Οπως πληροφόρησε τον Τύπο με χθεσινό της e-mail, αύριο Σάββατο, σε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον, «θα ευχαριστήσει όλους όσοι υποστήριξαν την εκστρατεία της [...] θα συγχαρεί δημοσίως τον Μπάρακ Ομπάμα για την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, θα ανακοινώσει το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας της και θα δηλώσει πως θα πράξει τα πάντα για να κερδίσει ο Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικάνου Τζον ΜακΚέιν».
Χίλαρι: Εχασα και στηρίζω Ομπάμα

Αλλαξε γνώμη
Παρότι το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος του προκριματικού γύρου και την αναγγελία Ομπάμα ότι «κλείδωσε» το χρίσμα, η Κλίντον είχε πει πως δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις και ότι αυτό θα το πράξει έπειτα από διαβουλεύσεις με τους υποστηρικτές της, ελάχιστες ώρες διαβουλεύσεων στο Καπιτώλιο την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Οπως είπαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της, δέχθηκε «εντονότατες πιέσεις να κάνει στην άκρη».

«Υποσχεθήκαμε να την υποστηρίξουμε μέχρι το τέλος», δήλωνε σε συνέντευξή του ο Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Τσαρλς Ρέιντζελ, απηχώντας τη γνώμη πολλών ένθερμων υποστηρικτών της Κλίντον που αδημονούν πλέον να συσπειρωθεί το κόμμα για την αναμέτρηση της 4ης Νοεμβρίου. «Ομως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πότε στον διάβολο θα έρθει το τέλος»...
Χίλαρι: Εχασα και στηρίζω Ομπάμα

Βέβαια, στην απόφαση της Κλίντον, εκτός των απόψεων που της εκφράστηκαν κατ ιδίαν, συνέβαλαν και απόψεις διακεκριμένων υποστηρικτών της που δημοσιοποιήθηκαν μετά το τέλος του προκριματικού γύρου, όπως π.χ. του πρώην προέδρου Ουόλτερ Μοντέιλ, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως πλέον υποστηρίζουν τον Ομπάμα.

«Ημουν με τη Χίλαρι, δεν ήμουν κατά του Ομπάμα, ο οποίος νομίζω ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Χαίρομαι που πήραμε μια απόφαση και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενώσουμε το κόμμα και να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Μοντέιλ.

Χωρίς να υπάρχει αμφιβολία πως είναι πλέον δεδομένη η απόφαση της Κλίντον για την αποχώρησή της, χθες συνεργάτης της δήλωσε πως κοινοποιήθηκε στα μέλη του επιτελείου της ότι εξαιρουμένων των ανώτατων συμβούλων της, δεν υπάρχει λόγος κανείς άλλος να επιστρέψει για δουλειά μετά την Παρασκευή, και ότι όλοι είναι καλεσμένοι στην κατοικία της Κλίντον για ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα, μην περιμένοντας δημόσια ομολογία της ήττας της κ. Κλίντον, άρχισε να ασχολείται πλέον με την αναμέτρησή του με τον Τζον ΜακΚέιν, ανακοινώνοντας κατ' αρχάς τη σύσταση τριμελούς επιτροπής για την επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου του, ενώ αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούν κύκλοι ισχυρών υποστηρικτών της Κλίντον ώστε να επιλεγεί από τον μαύρο υποψήφιο ως αντιπρόεδρός του είπε: «Δεν θα βιαστούμε. Δεν νομίζω πως η γερουσιαστής Κλίντον περιμένει μια γοργή απόφαση και δεν ξέρω καν κατά πόσον ενδιαφέρεται γι αυτό»...

ΕΝΑ ΔΙΣ. $ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Για την πιο ακριβοπληρωμένη κούρσα, που αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές. Τώρα που το τοπίο των αμερικανικών εκλογών έχει ξεκαθαρίσει και οι δύο μονομάχοι είναι γνωστοί, ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να συγκεντρώσει δωρεές όχι μόνο από πρώην ψηφοφόρους και υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και από αναποφάσιστους και από ανθρώπους που απλώς περίμεναν να ηρεμήσουν τα πράγματα.

«Ο Ομπάμα θα είναι τώρα αντιμέτωπος με κάποιον που είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον», δήλωσε ο Μάικλ Μάλμπιν του Ινστιτούτου Οικονομικών Εκστρατείας και προσέθεσε ότι ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής κατά πάσα πιθανότητα θα συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον ΜακΚέιν.

Σημειώνεται ότι ενώ η Κλίντον συγκέντρωσε δωρεές ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων και ο ΜακΚέιν 96,7 εκατομμυρίων δολαρίων, οι χορηγίες στον Ομπάμα ξεπέρασαν τα 265 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέχρι τον Απρίλιο, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς και δικηγορικά γραφεία.

Παρ όλα αυτά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αποφάσισε να θέσει τους συνδέσμους του ΜακΚέιν με λόμπι στο επίκεντρο της πολιτικής τους αντιπαράθεσης και να μη δέχεται πλέον ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του χρήματα από ομάδες πίεσης συμφερόντων.

Κ. ΚΕΝΕΝΤΙ
Η κόρη του JFΚ στην επιτροπή για τον αντιπρόεδρο

Σε μια προσπάθεια να περάσει από το στάδιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην απευθείας αναμέτρηση με τον Τζον ΜακΚέιν για το Λευκό Οίκο ο Μπάρακ Ομπάμα συνέστησε ειδική τριμελή επιτροπή για ένα δύσκολο έργο, την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου του.

Από κοινού με τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, και τον Τζιμ Τζονσον, μία Κένεντι κλήθηκε να αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός που θα αγωνιστεί στο πλευρό του Αφροαμερικανού γερουσιαστή εναντίον του ΜακΚέιν.

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του ονόματος της Καρολάιν Κένεντι, κόρης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, η οποία όχι μόνο έχει δηλώσει την υποστήριξή της στον Ομπάμα, αλλά έχει δηλώσει ότι ως ηγέτης τής θυμίζει τον πατέρα της.

Εκτός από τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει δηλώσει «ανοιχτή» στην προοπτική να βρεθεί στο πλευρό του Ομπάμα, υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου είναι ο μακρόβιος γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη Ουέσλι Κλαρκ, η κυβερνήτης του Κάνσας Καθλίν Σεμπέλιους και ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζιμ Ουέμπ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΕ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νικόλας Άσιμος

Νικόλας Άσιμος
"Ελπίζω κάποτε ν' ακουστώ μέσα στο φαλημέντο του κόσμου..."