Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Τι είναι τα ναρκωτικά ; Τα ναρκωτικά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, που έχουν την ιδιότητα να παραλύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα..Εν ολίγοις είναι χημικές ουσίες, που αλλοιώνουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Πάντως η Πολιτεία θεωρεί ως ναρκωτικά, όσα προκαλούν εθισμό και απαγορεύει την διακίνησή και χρήση τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πρώτος την παραδοχή αυτή όταν κατέταξε τις εξαρτητικές ουσίες σε επτά oμάδες, ανάλογα με τον βαθμό και τον τύπο της εξάρτησης που προκαλούν και είναι :

Ο τύπος της μορφίνης περιλαμβάνει όλα τα οπιούχα

· Ο τύπος της κάνναβης

· Ο τύπος των ψευδαισθησιογόνων

· Ο τύπος της αμφεταμίνης

· Ο τύπος της κοκαίνης

· Ο τύπος των βαρβιτουρικών – αλκοόλ , και

· Ο τύπος ΚΝΑΤ – γνωστός στον ευρωπαικό χώρο

Μπορεί η φαρμακολογική δράση και επικινδυνότητα να διαφέρει από ουσία σε ουσία όμως όλοι οι παραπάνω τύποι προκαλούν ψυσική εξάρτηση. Σωματική εξάρτηση προκαλούν η μορφίνη, το αλκοόλ -βαρβιτουρικά και με ορισμένες προυποθέσεις η κοκαίνη.

Στα δυό βασικά παράγωγα του όπιου, η δραστικότητα της οξίνης είναι 10 φορές μεγαλύτερη στην μορφίνη και 100 φορές στην ηρωίνη.

Ακόμα και η κάνναβη η υποτιθέμενη ακίνδυνη ουσία, κάθε άλλο παρά ακίνδυνη είναι.

Και κάποια πολύ γνωστά

Ας δούμε μαζί τα πιο συνηθισμένα ναρκωτικά και τις παρενέργειες που έχουν.

Το αλκοόλ είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο. Το πιο ανησυχητικό είναι η κατάχρηση από την νεολαία.

Η νικοτίνη ενεργεί ως διεγερτικό για την καρδιά και το νευρικό κεντρικό σύστημα. Ο καπνός περιέχει την καρκινογόνα πίσσα και άλλες χημικές βλαβερές ουσίες.

Ατομικά διεγερτικά και κατασταλτικά ναρκωτικά είναι η καφείνη και τα ποικίλα χάπια.

Η κοκαίνη αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και την πίεση του αίματος. Είναι τοξική δηλ. δηλητήριο και προκαλεί παράνοια. Ψύχωση, κατάθλιψη, θάνατο.

Για την ηρωίνη κανένα σχόλιο. Τα ξέρεις ήδη. Πάντως θα μπορούσε να μην εντάσσεται σε κατηγορία, αλλά να αποτελεί μία και μόνη της.

Το κρακ είναι θανατηφόρα συμπυκνωμένη μορφή κοκαίνης. Είναι επικίνδυνη στο έπακρο χημική ναρκωτική ουσία, που αποτελείται από κοκαίνη και διττανθρακικό νάτριο. Προκαλεί βλάβες στο εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά. Η υπερβολική δόση επιφέρει το θάνατο ή στην καλλίτερη περίπτωση οξεία σχιζοφρένεια.

Έκταση , XTC και Adam είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν δοθεί στο MDMA , ένα συνθετικό ναρκωτικό. Εμφανίστηκε στην αγορά το 1970 τελευταία όμως γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα ως μέρος της " rave" σκηνής. Λειτουργεί ως παραισθησιογόνο και διεγερτικό ταυτόχρονα. Είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που προκαλεί εγκεφαλική βλάβη ακόμα και στα ζώα. Επειδή συνήθως είναι νοθευμένη με άλλες ουσίες ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι πολύ σοβαρός. Όταν οι χρήστες εξαντλούνται και αφυδατώνονται λόγω του χορού ή άλλης άσκησης, υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας και έχει οδηγήσει πολλούς στο θάνατο .

Τα ναρκωτικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα

Είναι κοινωνικό και ταυτόχρονα οικονομικό-πολιτικό. Ωστόσο το θέμα δεν είναι απλό, θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με λαβύρινθο χωρίς τέλος. Είναι το ισχυρότερο και πιο σκληρό νόμισμα στο εμπόριο όπλων. Είναι γνωστή η συνεργασία δικτατόρων και εμπόρων ναρκωτικών. Δεν είναι τυχαίο πως σε κράτη όπου κυριαρχούν στρατοκράτες καλλιεργείται η παπαρούνα από όπου παράγεται το όπιο. Η ηρωίνη είναι το μοναδικό "εμπόρευμα" στον κόσμο που διακινείται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με μεικτό ποσοστό κέρδους 35.000%.

Τα ναρκωτικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.Aκόμα μεγαλύτερο όμως και τεράστιο σε έκταση είναι το πρόβλημα των τοξικομανών.

Ζωντανές μαρτυρίες και δυστυχώς αδιάψευστες στον καθημερινό τύπο, ελληνικό και ξένο, μας προσγειώνουν σε μια σκληρή πραγματικότητα, που κάθε άλλο παρά σε ονειρεμένους παράδεισους παραπέμπουν.

Αναγκάζουν πολλούς αδαείς και ταυτόχρονα αδίστακτους, να ασχοληθούν με την παραγωγή και διακίνηση, ώστε να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την νοθεία και μάλιστα αδιαφορώντας για τα θύματα που αφήνουν στο διάβα τους.

Ένα ταξίδι στο πουθενά

Δυό συνεχείς δόσεις ηρωίνης συνήθως είναι αρκετές για να προκαλέσουν την εξάρτηση.

Αν κάποιος εθιστεί και το στερηθεί γίνεται ανήσυχος και εμφανίζει το σύνδρομο της στέρησης.

Όλα τα παιδιά που είναι εξαρτημένα ζουν ένα δράμα.

Μυϊκοί πόνοι, ναυτία, εμετός, γαστρεντερικές διαταραχές και αϋπνία, σπασμούς, εφίδρωση, εκνευρισμό και κάποτε επιληπτικές κρίσεις. Ακόμα άνοδος της αρτηριακής πίεσης, περισσότερα δάκρυα και υγρά από την μύτη, μεγάλη ανορεξία, αδυναμία, κατάπτωση. Έκδηλα ρίγη εναλλάσσονται με εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση. Οι παρενέργειες είναι πολύ οξύτερες όταν ο τοξικομανής πλησιάζει στη μεγαλύτερη ένταση του συνδρόμου. Πέρα από τις αφόρητες αυτές καταστάσεις επέρχονται και μόνιμες βλάβες στην υγεία του.

Ακόμα η γέννηση προβληματικών παιδιών από τις ηρωινομανείς μητέρες.

Μεθαδόνη. ελπίδα στο σκοτάδι.

Η μεθαδόνη είναι πολύ ισχυρό αναλγητικό. Λειτουργεί στους εξαρτημένους από την μορφίνη και τα παράγωγά της ως φάρμακο για την εξάλειψη της ασθένειας του εθισμού.

Γιατί στην εφηβεία ;

Έχει συντελεστεί μια πολύ σημαντική μείωση της μέσης ηλικίας των νέων που καταναλώνουν όλο και πιο συχνά ναρκωτικά. Η πρώτη εμπειρία με τα ναρκωτικά συμβαίνει συνήθως ανάμεσα στα δεκατέσσερα και στα δεκαοκτώ. Η ηρωίνη έχει εξαπλωθεί παντού.

Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε μερικούς από τους λόγους που οδηγούν στο "λευκό θάνατο" .

Η έλλειψη επικοινωνίας, η απομόνωση, η οικονομική εξαθλίωση, το απάνθρωπο αστικό περιβάλλον, η περιέργεια, η αποκαλούμενη κοινωνική πίεση της ομάδας και ο ρομαντισμός της παρανομίας.

Αν συνδέσουμε τους παραπάνω λόγους σε ένα νοηματικά αυθαίρετο παζλ, είναι εύκολο να δούμε την ταυτότητα του σημερινού τρόπου ζωής σαν αφετερία εισόδου στα ναρκωτικά.

Ο τοξικομανής δεν γεννιέται. Γίνεται.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αγωγή και η εκπαίδευση είναι περισσότερο υλικές. Οι βασικοί πυρήνες της σωστής ή όχι ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού είναι η οικογένεια κατά πρώτο λόγο και το σχολείο κατά δεύτερο. Η κατανόηση, η συζήτηση με το παιδί επιβάλλονται στα κρίσιμα χρόνια που σχηματίζεται η προσωπικότητα του. Τα παιδιά που έμαθαν από νωρίς να εκτιμούν ,να σέβονται τους εαυτούς τους και τους άλλους, να είναι υπεύθυνα και να έχουν αυτοπειθαρχεία, η πιθανότητα να δοκιμάσουν ουσίες είναι πολύ μικρή.

Συμπτώματα που ίσως παρατηρήσεις

Νευρικότητα, αϋπνία, χαμηλή απόδοση από το σχολείο, ή στην όποια μέχρι πριν λίγο ενασχόληση, ξαφνικές αλλαγές στην διά8εση, ανεξήγητη επι8ετικότητα, ανορεξία, έλλειψη παντελής ενδιαφέροντος για χόμπυ, σπορ, δημιουργία, κρίσεις υπνηλίας, σπατάλη και συνεχής απαίτηση χρημάτων, κηλίδες και σημάδια στο σώμα ,καμένο αλουμινόχαρτο ή βελόνες και σύριγγες.

Αυτά είναι τα συμπτώματα που μπορείς να διαπιστώσεις στον εαυτό σου ή στους άλλους ώστε να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η βοήθειά σου ή στο να μπορέσεις να ενισχύσεις την άμυνά σου .

Καλημέρα ζωή

Τελικά φίλε μου το μόνο σίγουρο είναι πως καλλίτερα πάντα είναι η πρόληψη από την θεραπεία.

Τα καλλίτερα όπλα στην αντίδραση μπροστά στον κίνδυνο είναι η ανοικοδόμηση του αυτοσεβασμού μας, ο αυτοέλεγχος, και η ΕΛΠΙΔΑ για ένα πραγματικά καλλίτερο αύριο.

Ίσως αυτό σημαίνει ακόμα ότι πρέπει να τραβάμε ψηλά στην ζωή παίρνοντας ότι καλλίτερο έχει, χωρίς να βλάπτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Άν8ρωποι με αξίες και ιδανικά, για τους οποίους έχει νόημα η ζωή, διατρέχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο, γιατί όλα μαζί παραπάνω μαζί με την ύπαρξη μιας συγκροτημένης και ζεστής οικογένειας, αποτελούν θώρακα και ασπίδα ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι πολλά πράγματα και πολλοί άνθρωποι μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω σου.

Ακόμη πιο σημαντικότερο είναι όμως να μπορείς αυτά ακριβώς να τα ελέγχεις και ή να τα δέχεσαι αν είναι για καλό ή αλλιώς να τα απορρίπτεις. Ωστόσο στην πράξη τελειοποιείται κανείς.

Μία λέξη μόνο μπορεί να γεμίσει τα κενά στον εσωτερικό κόσμο μας και να μιλήσει στις ψυχές μας. Ναι. ΑΓΑΠΗ, που μπορείς να δώσεις και να πάρεις. ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!

πηγή πληροφοριών:http://3tee-rodou.dod.sch.gr/NO_THANKS_U.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νικόλας Άσιμος

Νικόλας Άσιμος
"Ελπίζω κάποτε ν' ακουστώ μέσα στο φαλημέντο του κόσμου..."