Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Παιδικής Εργασίας

Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, και με αφορμή την ημέρα αυτή, η UNICEF επισημαίνει πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας είναι η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την UNICEF, 317 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, 5 έως 17 ετών είναι σήμερα οικονομικά ενεργά σε όλο το κόσμο.

Σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες συνθήκες, εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 93 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ενώ πάνω από το 53% των παιδιών εκτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια.

Η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο και ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της UNICEF για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Επίσης, Η UNICEF βοηθάει τις οικογένειες και τις κοινότητες να καταστούν η πρώτη γραμμή άμυνας για τα παιδιά μέσα από την ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιών, την οικονομική στήριξη και την ενίσχυση της νομοθεσίας.

Σημαντικό βήμα στον τομέα αυτό είναι και η Σύμβαση 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την άμεση κατάργηση των πιο επικίνδυνων μορφών εργασίας που έχει επικυρωθεί από την πλειοψηφία των κρατών (επικύρωση από Ελλάδα στις 15 Ιουνίου 2001).

Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά τελικά,συμπεριλαμβανομένου κ εμένα,εργάζονται καθημερινά για περισσότερο από 8 ώρες με ποσό πληρωμής που δεν καλύπτει ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες!Κάποιος θα πρέπει να κάνει κάτι για αυτό,τώρα το ποιος είναι άλλο θέμα,ίσως βέβαια να είναι λίγο παρήγορο να ζητήσουμε τουλάχιστον καλύτερες συνθήκες εργασίας αν κ νομίζω ότι τα ψυχικά τραύματα δεν τα γιάνει κανείς,μόνο τα οικονομικά "τραύματα" διορθώνονται έστω κ λίγο...δυστυχώς γιατί στην ηλικία αυτή η ψυχή έχει μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο.Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό κ να μην χρειάζεται να μας εκμεταλλεύονται από τόσο μικρή ηλικία για ένα κομμάτι ψωμί στην ουσία,αλλά δυστυχώς στον κόσμο μας επικραττεί το κλίμα της ζούγκλας κ ο ένας "τρώει" τον άλλο,αλλά κ πάλι ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί,ας ελπίζουμε να αλλάξει η κατάστασησ που επικραττεί αυτή τη στιγμή!:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νικόλας Άσιμος

Νικόλας Άσιμος
"Ελπίζω κάποτε ν' ακουστώ μέσα στο φαλημέντο του κόσμου..."